keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Terveelliset jouluherkut, osa 3

Raakasuklaata!

Tämä on ollut mielessä pitkään ja viimein tuli oikea aika toteuttaa.

On pakko sanoa: ei tarvitse enää ikinä ostaa kaupasta suklaata, kun näin hyvää saa näin helposti kotona. Ja parasta tässä on, että mausteet saat päättää itse.

Tai no, parasta on se, että tässä on paljon sellaista mikä on terveellistä.

Tervellisyyshän on suhteellinen ja vaihteleva käsite. Joillekin se on nollakalorinuudeleita ja lightjuomia, joillekin pelkkää proteiinia ja joillekin terveellisyys tarkoittaa mahdollisimman ravintorikasta ruokaa. Oma, kuten varmaan monen muunkin, käsitys terveellisyydestä on jotain tältä väliltä ja vielä jotain siihen lisäksi.

Raakasuklaa on täyttä ravintoa. Siinä on kuitenkin melko paljon kaloreita. Toisaalta tätä herkkua ei teekään mieli ahmia, sillä jo yhdestä palasta saa sielunsa ja ruumiinsa tyydytetyksi. Raakasuklaassa on jäljellä paljon sellaista hyvää, mikä puuttuu teollisesta suklaasta.



Jouluinen raakasulkaa

50 g kaakaovoita
50 g raakakaakaojauhetta
3 rkl hunajaa
3 rkl erytritolia
kourallinen rusinoita pienittynä
1/2 tl piparkakkumaustetta

Sulata kaakaovoi vesihauteessa. Ei hellalla, vaan kraanalämmin vesi riittää. Oma kaakaovoini oli valmiiksi rouhittua, mutta mikäli omasi on suuri köntti, pieni se ennen sulattamista. Varo, ettei vettä mene suklaan sekaan. Metalliset astiat johtavat parhaiten lämpöä.

Kun kaakaovoi on juoksevaa, lisää hunaja, kaakojauhe, erytritol, hunaja ja piparkakkumauste. Sekoittele, kunnes on tasaista ja lisää sitten pienityt rusinat joukkoon.

Itse kaadoin taikinan silikonisen, suorakulmaisen kakkuvuoan pohjalle, jotta sain aikaan levyn. Taikinan voisi myös levittää foliolle, jolloin siitä saisi ohuen levyn. Vaihtoehtoisesti suklaan voi laittaa muotteihin. Ohjeena on, että 15 minuuttia pakkasessa, mutta omani unohtui sinne pidemmäksi aikaa.

"Seuraava askel on laittaa suklaata suuhun ja yrittää olla syömättä". Eli pakkohan sitä oli maistaa. Taivaallista! Mies kehui, ja jopa 9-vuotias oli sitä mieltä, että kyllävain, fazerilla on yksi tämäntapainen suklaa. (Eli täydestä meni, taas.) En osaa sanoa, miltä tämä maistuisi markettien sokeriseen maitosuklaaseen tottuneille, mutta omaan suuhun tämä oli jopa melko makeaa.

Levyn käärin folioon kuin suklaatehtailija konsanaan ja sujautin jääkaappiin. Katsotaan, onko sitä vielä jouluna jäljellä.

Raakasuklaan sekaan voi laittaa ihan mitä ikinä haluaa! Itseäni kiinnostaisi kokeilla vielä ainakin pähkinäsuklaata. Jouluisen vaihtoehdon voisi saada myös taateleilla. Makeutukseen voi käyttää myös sokeria tai suuremman määrän hunajaa, jos tahtoo. Itse en tahdo, joten laiton erytritolia, joka on siis kaloriton sokerialkoholi xylitolin tapaan.

Kaakaovoita, raakakaakaojauhettta ja erytritolia saa luontaistuotekaupoista ja ensiksi mainittuja myös suurimmista marketeista. Oma kaakaovoini on Kärkkäiseltä, erytritol Lifesta ja raakakaakaojauhe Henriksiltä. Raakasuklaan valmistukseen on myös olemassa valmiita pakkauksia.

Raakasuklaa.comissa on paljon tietoa ja ohjeita raakasuklaan tekoon. Seuraavalla kerralla aion kokeilla myös raakasuklaan temperointia, jolloin suklaaseen saa sileämmän pinnan ja lohkeavan rakenteen.

(Tällaisia hekkuja ei enää pitkään nautita, sillä vuoden alusta on ohjelmassa välidietti. Otamme siis kaiken irti näistä viimeisistä hetkistä, kun herkkuja voi kohtuudella makrojensa puitteissa vielä nauttia.)

3 kommenttia:

  1. Mua kiinnostaa kans, mistä tuota raakakaakaojauhetta saa? Mä meinasin mennä siitä mistä aita on matalin ja sulattaa raakasuklaan, lisätä sinne sekaan pähkinöitä ja raastettua appelsiininkuorta mutta ei tuo alusta tekeminenkään vaikuta kovin hankalal :)

    Terveysvaikutuksista oon lukenut paljonkin mutta mitkä tässä on kalorimäärät vrt tavan suklaaseen? Olis ihana löytää suklaa, josta voisi sen pari palaa viikossa napata tuntematta huonoa omaatuntoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää nyt heti sen verran korjata että "terveysvaikutuksista" tuskin voi puhua mutta ainakin parempi vaihtoehto fazerin siniselle

      Poista
  2. Ei ollenkaan hankalaa! Hauskaa puuhaa!

    Sinisuu, raakakaakaojauhetta saa mahdollisesti suurimmista Prismoista/Cittareista, tämän lisäksi Lifesta, Ruohonjuureista, ym. eko- ja luontaistuotekaupoista.

    Kalorimäärät tällaisessa raakasuklaassa ovat melko suuria, tässä suhteessa varmaankin ihan tavallisen suklaan tasolla. Se onkin sitten toinen juttu, että mistä nuo kalorit muodostuvat. Jossain Fazerin sinisessä on hirveät määrät sokeria, mutta tässä sokerin määrän voi itse päättää. Kaupan suklaa on myös niin prosessoitua, että kuka tietää onko siinä enää mitään jäljellä... Itse tykkään käyttää juurikin tuota erytritolia makeutukseen. Toki hunajassa ja kuivatuissa hedelmissä on paljon sokeria, mutta hunjasta on ainakin ollut puhetta, ettei niin radikaalisti vaikuta insuliinitasoihin.

    Kaikissa tällaisissa herkuissa oleellista on se, että nauttii kohtuudella. Itse olen hyvin tottunut suklaan ja raakasuklaan syöjä, joten kyllä mulla menis useampikin pala kerralla.... :D

    VastaaPoista